keskiviikko 28. toukokuuta 2014

Suomesta terveysalan tutkimuksen kärkimaa

Työ- ja elinkeinoministeriö julkaisi 26.5.2014 Terveysalan kasvustrategia -raportin, jossa lääketeollisuuden ja terveysteknologian tutkimus- ja innovaatiotoiminta nähdään yhtenä ratkaisuna Suomen taloutta vaivaavaan talousahdinkoon.

Suomalaisen teollisuuden rakennemuutoksen tarve on tiedetty pitkään ja Suomen kilpailuvaltiksi on ymmärretty korkeaan osaamiseen ja tutkimukseen liittyvät alat. Nyt julkaistu strategia osoittaa, että suomalaisella terveysalalla eli lääketeollisuudessa ja terveysteknologiassa on juuri sitä osaamista, jolle maailmalla on kysyntää.

Myönteistä on se, että strategiaan ovat sitoutuneet keskeiset ministeriöt. Raportti osoittaa sekä alan menestystekijät että kipupisteet; sitä tullaan varmasti lukemaan tarkasti seuraavaa hallitusohjelmaa valmisteltaessa. Strategiaa ohjaa tahto nostaa Suomi tunnetuksi terveysalan tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan edelläkävijänä.

Suomi tarvitsee investointeja


Lääketeollisuuden tutkimus- ja innovaatiotoiminta tuo Suomeen kipeästi kaivattuja kansainvälisiä investointeja. Investointien avulla saadaan talouden kasvua tuottavaa työtä ja toimeliaisuutta, mikä puolestaan vahvistaa edelleen osaamista ja Suomen kiinnostavuutta tutkimusmaana.

Tiede ja tutkimus ovat innovaatioiden lähde. Suomi menestyy kansainvälisillä markkinoilla vain innovatiivisilla tuotteilla.  Palaudumme kestävän kasvun tielle parantamalla tutkimus- ja innovaatiotoiminnan edellytyksiä sekä terveysalan osalta lisäämällä tutkimusmyönteisyyttä.

Miten houkutellaan investointeja?


Investointien kohdentaminen tiettyyn maahan perustuu toisaalta kansallisten markkinoiden mahdollisuuksiin ja toisaalta maan tarjoamaan erityiseen osaamiseen.

Suomen pienet markkinat eivät houkuttele investointeja, joten erottautumisen ja kiinnostuksen tulee löytyä osaamisesta ja hyvästä tutkimusympäristöstä. Huonosti toimivat ja innovaatiokielteiset markkinat ja ankara säätely vähentävät kiinnostusta investointeihin, joten pelkkä osaamisen varmistaminen ei riitä.

Mitä pitää tehdä toisin


Kasvustrategia esittää useita oivaltavia ehdotuksia suomalaisen tutkimusympäristön parantamiseksi. Lääketutkimuksen kannalta nousee esiin neljä erityisen tärkeää asiaa:


  • Yliopistosairaaloiden välisen yhteistyön ja tutkimusedellytysten parantaminen.
  • Kansallisten innovaatiotoiminnasta vastaavien tahojen yhteensovittaminen.
  • Tutkimusyritysten rahoituskäytäntöjen kehittäminen sekä kannustimien luominen tutkimusta ja tuotekehitystä tekeville ja hankkiville yrityksille.
  • Kansallisen toimintaympäristön innovaatiomyönteisyyden lisääminen parantamalla uusien ja innovatiivisten tuotteiden markkinoille pääsyä ja yleisen säätelyn joustavoittamista. 

Kasvustrategia asettaa realistisen kunnianhimoiset tavoitteet suomalaiselle terveysalan elinkeinotoiminnalle. Olisi toimialan kannalta harmillista, jos kasvustrategiassa todettuja mahdollisuuksia ei käytettäisi hyväksi. Vielä harmillisempaa se olisi kaikkien suomalaisten kannalta menetettynä taloudellisena kasvuna ja vaikuttavampana terveydenhuoltona.

Ei kommentteja: