torstai 31. lokakuuta 2013

Kokeileva yhteiskunta

Eräs suomalainen eturivin vaikuttaja käytti äskettäin termiä kokeileva yhteiskunta ja esitti, että Suomen pitäisi olla sellainen. Ajatuksena oli se, että Suomessa elinkeinotoiminnan ja kansainvälisen kilpailukyvyn moottorina voisi olla osaaminen, innovaatiomyönteisyys ja kyky ratkaista käytännönläheisesti vaikeitakin kysymyksiä. Hän ihmetteli samalla suomalaisten asennetta epäonnistumisiin. Luovuus vaatii kokeilua eikä ilman virheitä synny helmiä. Kansantalouden ja kestävän kasvun perustana olisivat jatkuvasti uudistuvat ja innovatiivisesti markkinoiden tarpeita ennakoivat toimijat.

Tämä edellyttää yhteiskuntaan ilmapiiriä, jossa tutkimusta arvostetaan ja suorastaan yllytetään uusiin innovatiivisiin toimintatapoihin. Kuluttajat tuntevat vetoa uusiin innovaatioihin ja koko väestön asenne uuteen on myönteinen. Tiedeyhteisö ja elinkeinoelämä omaksuvat uusia käytäntöjä, jotta perustutkimuksessa syntyneet ideat jalostuvat kaupallistettavaksi tuotteiksi. Kansallisella tasolla tarvitaan tutkimusta, tuotekehitystä ja innovaatiotoimintaa tukevaa sääntelyä ja siihen kannustavia politiikkavalintoja.

Julkisen talouden kestävyysvaje edellyttää uutta elinkeinotoimintaa. Suomi ei pärjää massatuotannolla eikä alhaisilla tuotantokustannuksilla. Perinteiset toimialatkaan eivät takaa automaattisesti kasvua ja hyvinvointia. Suomen paras luonnonvara on osaavat ihmiset, joten tutkimus ja tuotekehitys on Suomen valttikortti. Kokeileva yhteiskunta tuottaa perinteisen elinkeinotoiminnan rinnalle joukon innovatiivisia toimijoita, joita yhdistää osaaminen, uteliaisuus ja luovuus sekä kansainvälisesti arvostettu tutkimus ja innovaatiotoiminta.

Kokeileva yhteiskunta edellyttää siis yleistä kehitysmyönteisyyttä ja innovatiivisuuteen kannustavaa kansallista päätöksentekoa. Näin rakennetaan yrittämiselle ja elinkeinotoiminnalle uudenlaista toimeliaisuutta synnyttävä alusta. Peliteollisuuden merkitys on kasvanut nopeasti, cleantehc -ympäristöliiketoiminta ja ICT tuovat jatkuvasti uusia kasvun mahdollisuuksia. Bioteollisuus, lääketutkimus ja terveysteknologia ovat globaalisti kasvavia toimialoja, jossa kansainvälisten markkinoiden koko tarjoaa mahdollisuuden mittavaan elinkeinotoimintaan tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan alalla. Esimerkiksi lääketeollisuus investoi tutkimukseen ja tuotekehitykseen Euroopassa noin 30 mrd. euroa vuodessa. Suomalaisella tutkimusosaamisella olisi hyvin saatavissa tuosta potista nykyistä suurempi siivu.

Jospa ottaisimme tavoitteeksi olla kokeileva yhteiskunta. Ei kaikkea kokeileva, vaan uuteen kannustavasti suhtautuva yhteiskunta, jossa niin väestö kuin päätöksentekijätkin arvostavat tutkimusta, innovatiivisuutta ja luovuutta.