perjantai 26. lokakuuta 2012

Yhteistyöstä on hyötyä


Lääkäreiden ja lääketeollisuuden välinen yhteistyö kiinnostaa. Viimeksi lääkäreiden sidonnaisuuksia käsitteli Helsingin Sanomat (HS 25.10.), joka oli selvittänyt Käypä hoito -suosituksia valmistelevien lääkäreiden sidonnaisuudet lääkeyrityksiin.

Lääkärit, lääketeollisuus ja suomalainen yhteiskunta toimivat tiiviissä yhteistyössä. Lääketeollisuus tutkii ja kehittää uusia lääkkeitä, jotka ovat aikaisempaa parempia ja turvallisempia. Uudet lääkkeet mahdollistavat lääketieteellisten hoitojen kehittämisen ja suomalaisten työ- ja toimintakyvyn kohentumisen.

Ilman yhteistyötä ei lääkehoitojen kehittämisen saralla päästäisi puusta pitkälle.

Helsingin apulaiskaupunginjohtaja ja lääkäri Laura Räty kirjoitti syyskuussa nettisivujemme Vieraskynä-kirjoituksessaan yhteistyön merkityksestä. Rädyn mielestä julkisen terveydenhuollon etu on, että lääkärit saavat tietoa uusista lääkkeistä. Saamaansa tietoa lääkärit ja muut terveydenhuollon ammattilaiset käyttävät tukeakseen parhaalla mahdollisella tavalla potilaiden hoidon onnistumista.

Avoimuus lisää luottamusta


Avoimuus on jo itsessään arvo. Sen lisäksi sidonnaisuudet tehdään julkisiksi, jotta sidonnaisuudet eivät ohjaisi toimintaa ja jääviyskysymykset ovat hallinnassa. Sidonnaisuuksia syntyy hyvin erilaisten tilanteiden kautta.

Lääkeyritysten näkökulmasta yhteistyön tekemiselle on useita syitä. Esimerkkeinä voi mainita:

  • Yritykset haluavat saada suomalaisia lääketieteen huippuammattilaisia kouluttajiksi omiin koulutustilaisuuksiinsa
  • Yritykset voivat tarjota suomalaisille lääkäreille mahdollisuuden pysyä mukana lääketutkimuksen kansainvälisessä kehityksessä


Tietysti lääkeyhtiöt haluavat myös saada omien lääketutkimustensa vastuulääkäreiksi parhaita asiantuntijoita.

Näiden sidonnaisuuksien ilmoittaminen ja niistä kertominen on siis kaikkien osapuolten etu. Tavoitteena on lisätä lääkäreiden ja lääketeollisuuden välisen yhteistyön yleistä hyväksyttävyyttä ja toiminnan läpinäkyvyyttä.